Ráczió Stúdió Rácz Zsuzsa duguláselhárító és megelőző specialista
1184 Budapest, Kubinyi Imre u. 9. 

Telefon: +36 1... megnézem
+36 3... megnézem
sms: ... megnézem

Mutassa térképen!

Mitől dugulhat el az esőcsatorna?

Nyugalmunk érdekében – a vagyonunk védelmében

 

MIT TEGYÜNK A VÁRATLAN FELHŐSZAKADÁS ELŐTT ÉS UTÁN?

A meteorológiai előrejelzések szerint sajnos várható az áradást okozó felhőszakadás. Jó nagy vitára ad alkalmat ez, mert ha az ilyen eseményt valamely kormány katasztrófának, vagy vismajornak nevez, akkor ott a biztosító nem kártalanít...

A nyári felhőszakadás az alacsonyabban fekvő szinteken hatalmas károkat okozott. A magasan fekvő területekről is özönvízszerűen zúdult az alacsonyabban fekvő területekre. Európában a közcsatorna nem bírta nyelni a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadékot, hiszen annyira telítődtek a közcsatornák, máshol pedig úgy megemelkedtek a talajvizek, hogy az épületek csatornáiból nemhogy nem folytak ki a vizek, hanem megjelent a víz a pince, alagsor, garázs, szuterén szintjein és a földszinteken. Volt, ahol percek alatt térdig ért a víz. A közcsatorna tervezésekor a mérnökök nem gondolhatták, hogy ennyire megváltozhat az időjárás.

A lakók hiába szivattyúztak az utcára, az épületből a kiszivattyúzott víz visszafolyt a saját csatornájukon keresztül az ingatlanukba a közcsatorna normális terheléséig.

 

FELKÉSZÜLÉS A KÁROK HELYREÁLLÍTÁSÁRA, MEGELŐZÉS VÉDEKEZÉSSEL

Megoldás ilyenkorra egy visszacsapó-szelep beépítése az épület legvastagabb gyűjtővezetékébe, a házi bekötő csatornába, amely csak kifelé engedi a vizet az épületből, ameddig a közcsatorna nincs eldugulva, ilyenkor befelé az utca felől sem, hiszen mindent lezár. Ez csodálatos, mert közcsatorna dugulásakor vagy túlterhelésekor az épület legalsó része az ár levonulásáig már ennyire nem ázhat el. Addig viszont mesterséges dugulást okoz a legmélyebb szinten!

A pillangószelepes visszacsapó-szelep kellemetlenségére ilyenkorra fel kell készülni. A függőleges pillangószelep a közcsatorna vizének a nyomására annyira lezár, hogy a házból jövő vizek sem távozhatnak, tehát átmeneti dugulásra, víztorlódásra kell számítani a ház legalsó szintjein. Általában ez rövid ideig tart a közcsatorna ismételt normális terheléséig.

A régi épületekbe beépített fém tolózárat manuálisan, kézzel lehet leengedni a vihar előtt, és felhúzni, ha már megszűnt a baj. Itt figyelni kell az időszakos zsírozásra a rozsdásodás miatt. Nehogy pont akkor ne lehessen csúsztatni, vagy huzigálni, amikor nagyon kéne.

 

MI TÖRTÉNIK FELHŐSZAKADÁSKOR A CSATORNÁBAN?

A hirtelen nagy mennyiségű csapadék mindent felfrissít. A tetőről az összes addig összegyűlt port lemossa, amely sárrá alakul. A csatorna alján addig békésen elterülő iszapfolt „életre kel” tovább vándorol, találkozik a többi iszapfolttal, amely a randevúktól megvastagodik. Ahogy folydogál tovább, és talál egy pici törmeléket, vagy ragacsot, oda kényelmesen befészkel, és ahogy hízik, a csatornának szép kerek hasat vagy teknőt képez. Egyes iszapplakkok a kanyarnál ellustulnak, és jöhet bármekkora vízmennyiség, makacsul ragaszkodnak a helyükhöz, még el is dugaszolják a kanyart, így okoznak a háziaknak hatalmas dugulást. Hát, nem mocskok?

 

MITŐL DUGULHAT EL EGY ESŐCSATORNA?

A sátortetőről a port, a falevelet az eső bemossa a csatornába. A lapostetőn a hétrétegű szigetelésből három rész kátrány, szurok vagy bitumen, amelynek az olvadáspontja 40 Celsius fok, amely ragacs nyáron szép lassan becsepeghet a rajta lévő gyöngykaviccsal együtt az esőcsatornába.

A fémből készült gerincvezetéket főképp a vízpára rozsdásítja, pedig az alján folyamatos a vízmozgás. A rozsda kicsi darabokban válik le a csatornabelső felső faláról, és pottyan a csatorna aljára. A vastörmelék súlyos, nehéz, spirállal nem hozható ki a csatornából, csak a percenként legalább 240 liternyi 100 bar nyomású víz húzza azt ki. Az utcai csatorna dugulásakor vagy zivatarkor, ha visszatorlódik a csapadék a fém gerincvezetékbe, akkor félelmetes látvány pincében a fej feletti cső tetejéről a plafonra spriccelő esővíz vagy a mélygarázs falán átszivárgó víz egyre nagyobbodó foltja.

 

A LEGIZGALMASABB AZ ESŐZÉS UTÁNI GYÖKÉRTELENÍTÉS

Amióta fizetünk a vízért, nem szívesen pocsolyázunk, meggondoljuk még a locsolást is. A növénynek, a fának szüksége van az éltető vízre. Ha nem locsoljuk a flórát, nem gond, élni akar, megszerzi a vizet magának. A növény érzékeli, hogy a csatornában hol van egy piciny rés, honnan jön egy-egy cseppnyi nedvesség. Megkeresi és odanöveszti a gyökerét. Ha a csatornába egy piciny helyen behatolhat a gyökércsúcs, akkor ott rögtön elindul a gyökér hosszirányú növekedése, a tápanyag felvétele, és a gyökér gyors terjeszkedése, hogy minél nagyobb felületen szívja fel az éltető vizet. Ilyenkor az egyszerre egymás mellé ültetett fa közül az, amelyik előbb érte el a csatornát, jóval magasabbra nő, sokkal szélesebb a törzse és a lombozata a többinél – akkor pár nap alatt –, ha a szennyvízcsatornába hatolt be, ugyanis a szennyvíz-csatornában folyamatos az utánpótlás, a vízhasználat.

Ilyenkor a duguláselhárító a spirál elején lévő speciális gyökérvágó fejjel szétvagdossa, felaprítja a csatornában lévő gyökeret. A legfrissebb hajtások belseje világos színű. A duguláselhárítás csak átmeneti, azaz nem végleges, hiszen a gyökér eltávolításától még nem szűnt meg a fő ok: a csatornarepedés.

Ha nem akar rendszeres duguláselhárítást a gondos gazda, akkor a duguláselhárítást követően azonnal egy csatornaépítővel kijavíttatja az apró hibát, hiszen centire pontosan megtudhatta a duguláselhárítótól, hogy hol hatolt be a gyökér a csatornájába. És kis felfordulással gyorsan túlesik ezen a hercehurcán és nem is olyan vészes ilyenkor a csatornajavítás ára.

Ha ilyenkor nincs idő, nincs kedv a csatornajavításra, akkor megfigyelhető, hogy egyes fafajta milyen hamar növeszt ismét gyökeret a csatornába. A vízigényes fűzfák nagyon gyorsan. Amelyik növénynek először vágták el a gyökerét, az normális csatornahasználat mellett kb. két év alatt terjeszkedik akkorára, hogy teljes keresztmetszetű elzáródást okozzon ismét a csatornában. Mindig feleződik az idő. Legközelebb egy évre rá, majd fél év múlva, legközelebb három hónap, utána másfél hónapra lehet a duguláselhárítót hívni.

De ez még semmi! Minden egyes duguláselhárítás után egyre vastagabb és erősebb a főgyökér a csatornában, szétfeszítheti, széttörheti az amúgy már sérült csatornát, amely miatt a teljes csatornát át lehet lassan építtetni.

Ráczió Stúdió - Rácz Zsuzsa duguláselhárító, csatornamosó, csatornatisztító, csatornakamerázó és dugulásmegelőző specialista ev.:

 

ÜGYFÉLVÉLEMÉNY

 

Azt szeretik a lakók, hogy DugiZsuzsinál mindenre fel vannak készülve, még a viharra, árvízre is. A hibafelvevő jól tudja, hogy melyik kocsival érdemes a helyszínre menni. Minden kocsi más-más vagyonmentésre való. Az egyik kültéri és beltéri dugulásra egyaránt, a másik csak beltérre, a harmadik csak szivattyúzásra, a negyedik az összes autó mentésére van felszerelve. Itt mindenki a saját területe királya-királynője. Több évtizede csak velük dolgoztatunk, mert ők nemcsak az esőcsatorna, a szennyvíz-dugulást, a klímák csurgalékvizének a dugulását is professzionálisan, nagyon hamar megszüntetnek. T. Zoltán gondnok

 

ÖSSZES VÉLEMÉNY>>

 


 

 

Itt is megtalál minket: 

dugulaselharitas.hu

Facebook.com/DugiZsuzsi/